Przepis na szybkie i pyszne szybkie ciasto na płatkach owsianych

Pyszne i szybkie ciasto z płatkami owsianymi

Szukasz przepisu na Pyszne i szybkie ciasto z płatkami owsianymi?

Zawsze mam w domu płatki śniadaniowe Hi5! beeChrunchy (kliknij w ten link i kup) i zajadamy się nimi. Moje dzieci uwielbiają otworzyć opakowanie i wyjadać z niego ziarna słonecznika, rodzynki, wiórki kokosowe, daktyle, orzechy włoskie, pestki dyni, liofilizowane śliwki, owoce morwy białej, jagody goji. Zazwyczaj zostają płatki owsiane i marchew suszona 🙂

Najczęściej robię sobie z nich owsiankę (również wytrawną, nie tylko słodką na mleku), ale wczoraj postanowiłam przetestować nowy przepis na ciasto.

Oczywiście musiałam go lekko zmodyfikować. Dziś, przy filiżance kawy stwierdziłam, że następnym razem jeszcze go zmodyfikuję i dodam łyżkę cynamonu, opakowanie przyprawy do piernika i 2 łyżki gorzkiego kakao… już czuję ten aromat.

Podaję Ci przepis na pyszne ciasto które musi Ci wyjść!

U mnie pomimo wyjątkowego *zbiegu trudnych sytuacji – wyszło wspaniale!

Składniki na ciasto:

250 g Płatków śniadaniowych Hi5! beeChrunchy (dałam bez śliwek – bo u nas znikają jako pierwsze, ale można ze śliwkami, tylko wtedy należy pokroić je na małe kawałki).

400 ml mleka

120 g masła (pokroić w kostkę)

3 jajka

80 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli kłodawskiej

150 g posiekanych orzechów włoskich

100 g gorzkiej czekolady

200 g cukru trzcinowego

15 g cukru waniliowego

Składniki na wierzch orzechowy:

300 g posiekanych orzechów włoskich

75 g masła

3 łyżki miodu

Przygotowanie ciasta:

Zagotuj mleko z cukrem waniliowym i zalej nim płatki i 2/3 posiekanych orzechów. Odstaw na 10 minut (pod przykryciem, by trochę się zaparzyło). Po 10 minutach dodaj masło oraz 80g cukru trzcinowego, wymieszaj, odstaw do przestudzenia.

W tym czasie ubij jajka ze szczyptą soli oraz z resztą cukru, na puszystą pianę.

Gdy piana się ubija, dodaj do płatków przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę. Dodawaj partiami masę jajeczną (1/3 masy jajecznej, wymieszaj, dodaj kolejną 1/3 masy, wymieszaj i na koniec delikatnie wmieszaj resztę).

Gotową masę przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm (można na papier do pieczenia).

Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez kolejne 20 – 30 minut.

W trakcie pieczenia (na na ok 10 minut przed końcem przygotuj masę orzechową. Rozpuść masło na patelni teflonowej, dodaj orzechy i miód. Niech się zagotuje.

Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdź patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto jest upieczone (patyczek jest suchy).

Po wyjęciu ciasta nałóż masę orzechową (jeśli Ci za bardzo przestygnie, to podgrzej delikatnie, by się nie przypaliło).

*Jaki to był zbieg trudnych sytuacji, które powinny były sprawić, że to ciasto nie wyjdzie?

  1. Po włożeniu do piekarnika okazało się, że tortownica ma małe odgięcie i po chwili poczułam zapach spalonego, gdy ciasto zaczęło wykapywać z foremki…
  2. Żeby uratować ciasto i kuchnię przed zapachem spalenizny, czyściłam piekarnik w trakcie, gdy ciasto się piekło… jeszcze nigdy nie piekłam ciasta z otwartym piekarnikiem… 🙂 Co niesamowite! Powinien wyjść jeden wielki zakalec, który nadaje się tylko do przerobienia na bajaderki… a tu – nie.
  3. Wczoraj był pierwszy dzień EduCamp-a. Tak się zasłuchałam, że przypomniałam sobie o wyłączeniu piekarnika 20 minut po czasie… Powinien być węgielek, ale, jak widać na zdjęciu… Upiekło się doskonale.

Dlatego polecam Ci to ciasto, jest szybkie, pyszne i jak to powiedziała sąsiadka.. nie lubię płatków owsianych, a tu są pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *